Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Blekingetrafiken har det tufft ekonomiskt. Foto: Henrik Friberg/SVT

Blekingetrafiken backar närmare 30 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en tuff vår för kollektivtrafiken. Sedan coronapandemins utbrott har Blekingetrafiken tappat närmare 30 miljoner kronor i biljettintäkter.

Sedan i mars har biljettintäkterna minskat kraftigt. Jämfört med i fjol har Blekingetrafiken backat med 28 miljoner kronor, enligt preliminära siffror.

– Vi tål egentligen inte alls att gå back någonting utan vi har ju en budget som vi lägger upp. Just nu så trillar det isär och vi kommer att gå minus 30, 60, 70 miljoner eller vad det nu slutar på, säger Peter Christensen (L), ordförande för kollektivtrafiken i Blekinge.

Ekonomiskt tapp även nästa år

En åtgärd för att minska utgifterna är att busstrafiken under hösten minskar med cirka 8,5 procent de tider som det är färre antal resenärer. Men trots åtgärder och att resandet nu ökar väntas stora förluster för Blekingetrafiken även i höst. Peter Christensen (L) tror också att de kommer se ett tapp i ekonomin även under nästa år.

– Ja, tyvärr. Jag tror att det här kommer att ta tid att hämta tillbaka, säger han.

Peter Christensen (L), ordförande Trafiknämnden Region Blekinge. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet