Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisbeth Arvidsson, Inga-Maj Berggren och Ellen Hildingsson vill att beslutet om ett nytt bostadsområde i bokskogen rivs upp. Hör mer om varför de engagerar sig i frågan i klippet ovan. Foto: Jennifer Alm/SVT

Bokskogens framtid fortsätter att engagera: ”Oåterkalleligt”

Publicerad

Frågan om ett nytt bostadsområde i bokskogen Vitahall har diskuterats i ungefär tolv år, under olika politiska styren. Och lika länge har frågan väckt engagemang och känslor bland stadens invånare.

Hundratals medborgare och olika organisationer har engagerat sig i frågan. Bland annat har manifestationer anordnats, namninsamlingar startats och förslag på folkomröstning kommit för att bokskogen ska få stå kvar.

Men i februari förra året tog kommunfullmäktige beslutet att bostadsområdet ska byggas. Ett beslut som oppositionspartierna meddelar att man vill riva upp efter höstens val, vid ett maktskifte.

De styrande partierna menar i sin tur att ett stadsnära attraktivt bostadsområde behövs för kommunens utveckling.

Engagemang bland invånarna

Tre som engagerat sig i att bokskogen ska förbli orörd är Lisbeth Arvidsson, Inga-Maj Berggren och Ellen Hildingsson, som alla bor i centrala Sölvesborg.

– Det handlar om att bevara Vitahall för kommande generationer. Avvecklar vi skogen är det oåterkalleligt, säger Ellen Hildingsson.

I klippet ovan hör du mer om varför de tre Sölvesborgsborna tycker att det är så viktigt att bevara skogen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet