Foto: SVT

Därför får Simon ingen assistans

Uppdaterad
Publicerad

Simon Mourujärvis grundläggande behov bedöms inte uppgå till så många timmar som krävs för att ha rätt till personlig assistans. I en utredning av Simon görs också bedömningen att han i huvudsak behöver hjälp med muntliga instruktioner, vilket inte heller ger rätt till en personlig assistent.

Försäkringskassan drog för ett år sedan in samtliga assistanstimmar för 24-årige Simon Mourujärvi i Olofström. Sedan dess har familjen kämpat för hans upprättelse och överklagat besluten.

Rätten till assistans har tidigare i år avslagits i förvaltningsrätten. Beslutet gällande Simon Mourujärvis assistanstimmar har överklagats till Kammarrätten, som i sin tur nekat prövningstillstånd.

För få timmar

För att beviljas statlig assistansersättning krävs att de grundläggande behoven överstiger 20 timmar i veckan, enligt socialförsäkringsbalken. Är timantalet färre är det istället kommunen som kan bevilja personlig assistans enligt LSS.

Då Simons grundläggande behov bedöms gå under 20 timmar per vecka övergår ärendet till kommunen. Även där har familjen fått nej.

– Vi kommer att överklaga igen. Vi kommer inte ge upp den här grabben. Han behöver sina assistenter, säger Simon Mourujärvis syster Emma Mourujärvi.

Muntliga instruktioner

Av socialnämndens beslut och de utredningar som Olofströms kommun gjort framgår att Simon har ett omfattande behov av stöd och hjälp i vardagen.

Men ansökan om personlig assistans avslås med hänvisning till att Simon i huvudsak behöver hjälp med muntliga instruktioner och vägledning. Denna form av hjälp ger i sin tur inte rätt till personlig assistans.

I grundläggande behov ingår personlig hygien, på- och avklädning, kommunikation, hjälp med intag av mat samt att personen är i behov av annan hjälp som kräver ingående kunskaper om individen.

Försäkringskassan ansvarar för den statliga assistansersättningen som kan beviljas om de grundläggande behoven överstiger 20 timmar i veckan, enligt Socialförsäkringsbalken.

Är timantalet för de grundläggande behoven mindre än 20 timmar i veckan kan i stället kommunen bevilja personlig assistans, enligt LSS.

Källa: Försäkringskassan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Familjen Mourujärvis kamp

Mer i ämnet