Simon Mourujärvi fortsätter nekas assistans trots att han tidigare fått assistans över 80 timmar i veckan.

Simon, 25, blir fortsatt helt utan assistans

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan blev Simon Mourujärvi av med all sin assistans. Sedan dess har hans familj kämpat för att han ska få tillbaka den. Nu har familjens överklagan än en gång fått avslag.

Simon har en utvecklingsstörning och när han var två år gammal fick han flera diagnoser, bland annat autism och epilepsi. Under nästan hela livet har han haft personlig assistans eftersom han behöver hjälp med nästan allt i sin vardag. Men för två år sedan drogs all assistans in.

– Han uppfyller enligt Försäkringskassan inte kravet på att man ska behöva assistans 20 timmar om dygnet. Istället hänvisas vi till kommunen, säger Emma Mourujärvi, Simons storasyster.

Familjen sökte assistans från Olofströms kommun, men nekades förra året.

– De vill att han ska flytta in på ett gruppboende. Men det skulle inte funka för Simon som är en väldigt aktiv person, säger Emma.

Nekas assistans på nytt

Kommunens beslut överklagades direkt, men det dröjde fram till nu innan beskedet kom att deras överklagan blivit avslagen, och att Simon än en gång nekas assistans.

– Det känns hemskt, vi tycker att han har rätt till sin assistans. Simon var på väg att flytta hemifrån, men eftersom han inte får den assistans han har rätt till är det inte möjligt, säger Charlotte Mourujärvi, mamma till Simon.

Från Olofströms kommuns sida vill man inte kommentera ärendet.

– Vi kommenterar inte enskilda ärenden på grund av sekretess, säger Robert Schelin, verksamhetschef för Funktionsstöd i Olofströms kommun.

Kommer fortsätta överklaga

Familjen kommer att fortsätta strida för Simons assistans trots att deras överklagan fick avslag.

– Vi kommer fortsätta överklaga tills han får den assistansen han har rätt till, avslutar Emma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.