24-årige Simon Mourujärvi tillsammans med storasystern Emma och mamma Charlott Mourujärvi. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Simon Mourujärvi kan flyttas till särskilt boende utanför kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Simon Mourujärvi nekats assistans föreslår nu Olofströms kommun att han flyttas till ett särskilt boende. Men några sådana finns inte i Olofström.

Det är ett och ett halvt år sedan som 25-åriga Simon Mourujärvi i Olofström blev av med sin personliga assistans. Sedan dess har familjen förgäves kämpat för att han ska få den tillbaka.

Som en konsekvens av det har kommunen föreslagit att han istället ska flytta till ett särskilt boende. Problemet är bara att det inte finns några särskilda boende för personer under 30 år i Olofströms kommun.

– Jag blev arg. Jag känner att de inte har några riktiga lösningar på våra problem, säger Simons syster Emma Mourujärvi.

Familjen är orolig över hur en flytt utanför kommunen skulle påverka Simon Mourujärvi och den trygghet han byggt upp där.

– Man kan inte flytta en person med funktionshinder bara sådär. Det skulle vara hemskt att förlora min lillebror på hemmaplan, säger Emma Mourujärvi.

Kommenterar inte fallet

Olofströms kommun vill inte kommentera det enskilda fallet och inte heller ställa upp på en intervju. I ett skriftligt svar till SVT Nyheter Blekinge skriver verksamhetschefen Helene Hagegren att socialnämnden inte gör några undantag utan följer de lagar och föreskrifter som finns. Och att andra alternativ ska prövas när den enskildes behov inte bedöms uppfylla kraven för en speciell insats, som till exempel personlig assistans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Familjen Mourujärvis kamp

Mer i ämnet