Emma Mourujärvi fortsätter kampen för sin lillebror Simon. Nu har familjen överklagat till Kammarrätten. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Hoppet sinar för familjen – överklagar till kammarrätten

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Mourujärvi i Olofström har sedan 2018 kämpat för att Simon ska få tillbaka sina assistanstimmar. Både Försäkringskassan och Olofströms kommun har nekat honom assistansrätt. Nu överklagar familjen ännu en gång – till kammarrätten.

– Vi ser inget annat alternativ än att fortsätta, säger systern Emma Mourujärvi.

Som SVT Nyheter Blekinge tidigare berättat har både Försäkringskassan och Olofströms kommun sagt nej till de 80 timmars assistans som den då 24-årige Simon Mourujärvi hade.

Efter att beslutet om assistans avslogs i Förvaltningsrätten i februari har nu familjen överklagat till nästa instans, kammarrätten.

– Han har inte valt att leva så här. Han har rätt till att själv få bestämma hur han vill ha det och ett boende är inte rätt lösning för honom, säger Emma Mourujärvi.

Boende inget alternativ

Olofströms kommuns lösning till brodern är att placera honom på ett särskilt boende, som då blir utanför kommunen då sådana inte finns i Olofström för personer under 30 år.

– Simon måste få vara aktiv och komma ut och göra saker. Vi tror inte den möjligheten finns på ett boende, säger Emma Mourujärvi.

Familjens önskan är att kommunen beviljar Simon assistans som sedan ska kunna leda till att han kan flytta hemifrån, med det stöd familjen anser att han behöver för att klara det.

Kommunen uttalar sig inte

Olofströms kommun kan inte kommentera det enskilda fallet och därför inte ställa upp på intervju. Kommunen hänvisar till att socialnämnden följer de lagar och föreskrifter som finns.

Simon Mourujärvi nekas assistans trots att han tidigare fått assistans över 80 timmar i veckan.

Varför Simon Mourujärvi inte får assistans

Simon Mourujärv har ett omfattande behov av stöd och hjälp i vardagen, men avslås personlig assistans med hänvisning till att han i huvudsak behöver hjälp med muntliga instruktioner och vägledning. Denna form av hjälp ger i sin tur inte rätt till personlig assistans.

För att beviljas statlig assistansersättning krävs att de grundläggande behoven överstiger 20 timmar i veckan, enligt socialförsäkringsbalken. Är timantalet färre är det istället kommunen som beviljar personlig assistans, enligt LSS-lagen.

Simon Mourujärvis grundläggande behov bedöms gå under 20 timmar per vecka, men kommunen nekar assistans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.