Emma Mourujärvi fortsätter att kämpa för sin brors assistans. Foto: SVT

Kampen för broderns assistenter fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Enligt hans familj finns inga alternativ. Simon Mourujärvi, 24, i Olofström har flera funktionsnedsättningar men har fått sin assistans indragen. Nu är kommunens beslut överklagat. Ett avgörande besked i frågan kan dröja i ett år.

Som SVT Nyheter Blekinge berättade i somras har såväl Försäkringskassan som Olofströms kommun sagt nej till de 80 timmars assistans Simon Mourujärvi tidigare haft.

När familjen förlorade den statliga assistansen ansökte de anhöriga i stället om assistans via kommunen men även där var det nej. Det är överklagandet av det beslutet till förvaltningsrätten som nu kan dra ut ordentligt på tiden.

Enligt Erik Bröddén, jurist på Förvaltningsrätten i Växjö, är målsättningen att ärenden av de här slaget ska behandlas inom ett år.

– Men det finns ärenden som tar kortare tid och det finns ärenden som tar längre tid. Jag kan inte säga exakt hur det ser ut i det här fallet, säger han.

”Tufft att bedriva kampen”

För familjen Mourujärvi är väntan svår.

– För att Simon ska kunna leva ett normalt liv och till exempel gå på konserter så behöver han personliga assistenter. Familjen har fått ta det stora ansvaret över att hjälpa honom, säger hans syster Emma Mourujärvi.

24-årige Simon Mourujärvis mor Charlotte och syster Emma menar att han ständigt behöver stöd, till exempel för att gå på konsert. Foto: Privat

Kommunen har erbjudit familjen att ansöka om till exempel hemtjänst eller boende med särskild service. Men enligt familjen är personliga assistenter det enda alternativet eftersom hans hjälpbehov är så omfattande. Punktinsatser via hemtjänsten är därför inte är tillräckliga, menar familjen.

– Det är tufft att bedriva den här kampen, men samtidigt har man inom sig att man måste kämpa eftersom lillebror behöver hjälpen, säger Emma Mourujärvi.

Socialförvaltningen i Olofströms kommun meddelar att den inte kommenterar enskilda fall på grund av sekretess.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Familjen Mourujärvis kamp

Mer i ämnet