24-årige Simon Mourujärvi tillsammans med storasystern Emma och mamma Charlott Mourujärvi. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Simon, 24, blir helt utan assistans – nu kämpar familjen för upprättelse

Uppdaterad
Publicerad

Simon Mourujärvi har flera funktionsnedsättningar och har tidigare haft 80 timmar assistans i veckan. Men myndigheterna vill dra in all hjälp. – De menar att Simon ska kunna leva själv, men det går liksom inte, säger hans storasyster Emma Mourujärvi.

När SVT Nyheter Blekinge träffar 24-årige Simon Mourujärvi har han precis varit på så kallad daglig verksamhet hemma i Olofström. Där är han ett par dagar i veckan för att träffa andra i liknande situationer som han själv.

Simon har en utvecklingsstörning och när han var två år gammal fick han flera diagnoser, bland annat autism och epilepsi. Under nästan hela livet har han haft haft personlig assistans eftersom han behöver hjälp med nästan allt i sitt dagliga liv.

– Han kan inte gå ut själv, han kan inte ta sina mediciner själv. Han kan nästan inte göra någonting själv, utan behöver hjälp i varje situation, berättar systern Emma Mourujärvi.

”Vi rasade totalt”

Men som situationen ser ut nu har inte Simon Mourujärvi rätt till någon personlig assistans alls.

– Vi rasade totalt när det beskedet kom. De menar att han ska kunna leva själv. Och det går ju inte. Det finns inte på kartan, säger Emma Mourujärvi.

Stöd i sociala medier

I sociala medier har Emma Mourujärvi startat LSS-upproret där personer i samma sits kan söka stöttning hos varandra – en grupp som blivit stor efter att Emma berättat om sin kamp för sin lillebror.

– Vi går ihop och kämpar tillsammans och ger kraft till varandra. Vi kommer inte ge upp kampen om Simon. Han har rätt att kunna leva ett bra liv.

Familjen har återigen överklagat kommunens beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.