Hanna Egard är forskare inom socialt arbete vid Malmö universitet. Nu uttalar hon sig om Simon Mourujärvis assistansfall, som inte är något ovanligt menar hon. Foto: SVT/Arkiv

Socialforskaren om förlorad assistans: ”Inget ovanligt”

Publicerad

Att personer med funktionshinder förlorar den personliga assistans som de är i behov av, är inte något ovanligt. Det menar forskaren i socialt arbete, Hanna Egard. När hon tittar på Simon Mourujärvis fall i Olofström anser hon att hon känner igen problematiken.

– De är tyvärr inte ensamma, säger hon.

Forskaren Hanna Egard på Malmö universitet har länge forskat inom socialt arbete och inriktat sig på funktionshinder. Hon jobbar också som lärare och utbildar även inom dessa områden.

När Egard hör om Simon Mourujärvis fall, om att han förlorat sin assistans hos Försäkringskassan och samtidigt nekats assistans av Olofströms kommun, så menar hon att det inte är helt ovanligt att det blir så.

– Jag har hört talas om det många gånger tidigare och också mött och kommit i kontakt med folk som har mist sin assistans, säger Hanna Egard.

Svårtolkade lagar

Anledningen kan bero på allt från besparingar till att fallen inte utreds ordentligt. Men den främsta orsaken till att dessa situationer uppstår, menar Egard är de svårtolkade lagarna. På grund av översättningar av FN-konventionen missar myndigheter ofta helheten när de ser till individens behov i sammanhanget.

– I Sverige har det tolkats som att man ska behöva ha en viss typ av funktionsnedsättning för personlig assistans. Assistansen har aldrig handlat om att bara få behoven tillgodosedda. Funktionen med assistansen ska vara att ha möjlighet att leva som andra och få det stöd som behövs för att kunna göra det, säger Hanna Egard.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.