Emma Mourujärvi kämpar för sin brors assistans. Foto: SVT

Delseger i familjen Mourujärvis kamp för personlig assistans

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Mourujärvi i Olofström kämpar för personlig assistans till Simon, 24. En ny dom får hoppet att växa.

Som SVT Nyheter Blekinge tidigare berättat har både Försäkringskassan och Olofströms kommun sagt nej till de 80 timmars assistans som Simon Mourujärvi haft förut.

Men nu har den juridiska kampen gett resultat. När kommunen sa nej till personlig assistans vände sig familjen till Förvaltningsrätten i Växjö, som nu kommit med sin dom.

”Förvaltningsrätten upphäver socialnämndens beslut och återförvisar målet till socialnämnden för fortsatt handläggning”, står det i domen.

”En positiv sak”

Systern Emma Mourujärvi kommenterar beskedet.

– Det gav oss energi. Det betyder att någonting händer i fallet. Vi har stått i några månader och stampat utan att något hänt. Det här känns som en positiv sak att socialförvaltningen i Olofström får pröva det igen, säger hon.

Inget definitivt besked

Samtidigt betonar hon att det inte är ett definitivt besked om att hennes bror får rätt till den assistans som familjen ansökt om.

– Man vet inte vad kommunen gör med detta, om de löser det eller vad som händer. Man är lite avvaktande på något sätt för man vet inte vad som kommer hända, säger hon.

Hur har ni haft det sedan i höstas?

– Det har varit jättetufft för familjen. Vi har tagit det stora ansvaret när han är hemma och inte på korttidsboendet. Men vi kommer inte att ge oss. Simon behöver sina assistenter, säger Emma Mourujärvi.

Kommunen svarar

Socialnämndens ordförande i Olofström, Miroslav Milurovic (S), kommenterar domen.

– Det är bara att följa domen och fullfölja domens beslut. Till att börja med får vi se till att de får den assistans de behöver. Sedan får vi se i fortsättningen om vi överklagar eller inte, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.