Emilie Pilthammar (M) motiverar var man vill döpa om fullmäktiges orförande. Foto: Anton Norrby

Därför vill hon ha en borgmästare i Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

De vill göra det enklare i internationella kontakter är huvudargumentet till att införa borgmästare i Sölvesborg. Men det är inte bara så – samstyret menar också att anledningen till en borgmästartitel är att man vill visa att det är ett nytt styre och att det ska hända något.

Förslaget till att låta kommunfullmäktiges ordförande i Sölvesborg få titeln borgmästare röstades ner av oppositionen i fullmäktige – det blev återremiss av ärendet. Men det nya samstyret tror att förslaget kommer gå igenom efter ytterligare en diskussionsrunda.

Men varför vill man egentligen ha en borgmästare?

Sölvesborg

– Det vill vi ha för att det ska bli enklare för människor som kommer till Sverige, i olika internationella samarbeten till exempel, säger Emilie Pilthammar (M).

– De ska förstå vem det är de pratar med. I dag blir det att man får förklara att det här är kommunfullmäktiges ordförande och det här är kommunstyrelsens ordförande. Det blir krångligt. Om man då istället benämner kommunfullmäktiges ordförande som borgmästare så är det lättare för dem att förstå det. Det är det ordet man ofta använder i andra länder.

”Någonting händer”

Men har ni haft bekymmer med det här tidigare, att titlarna blandats ihop och att folk inte förstått vem som är vem?

– Nej, inte mycket vad jag vet. Men sedan är det också så att vi är nya och det behöver synas att det händer något.

Vänsterpartisten Willy Söderdahl var en av de som röstade emot förslaget.

– Jag tycker det får lite ett löjes skimmer över det hela. Det var många som skrattade åt det här och tycker det blir lite löjligt. Jag tycker att kommunfullmäktiges ordförande är något fint, att vem som helst kan bli vald till det. Att kalla det borgmästare blir att öka avståndet till de förtroendevalda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sölvesborg

Mer i ämnet