Åklagarmyndigheten meddelande under söndagen att båda länderna kommer utreda händelsen på Stena Spirit parallellt. Foto: SVT

Dödsfallen på färjan utreds parallellt i Polen och Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen i Sverige fortsätter – trots att en brottsutredning har startat i Polen. Det är beskedet från svenska Åklagarmyndigheten under söndagen efter dödsfallen på Polenfärjan Stena Spirit där en mamma och ett barn föll överbord.

– Vi väntar på svar från obduktionerna, säger Karin Rosander, som är kommunikationsdirektör på Åklagarmyndigheten.

Vid 16-tiden på torsdagen kom larmet att en sjuåring och en mamma fallit från en färja mellan Gdynia och Karlskrona.

En stor räddningsinsats drog igång med både Natofartyg, flygplan och helikoptrar. Vid 17.30 meddelades att båda hittats och förts till sjukhus i Karlskrona. Under fredagen kom besked att de avlidit. Svenska Åklagarmyndigheten startade då en förundersökning om mord.

Dödsfall på Polenfärjan

Svenska förundersökningen fortsätter

Under lördagen meddelade polska myndigheter att de också startat en brottsutredning, som enligt polska medier gällde mord samt självmord, något som BLT var först att berätta om.  Det var först oklart vad det betydde för den svenska förundersökningen. Normalt sett avslutas ett ärende hos Åklagarmyndigheten om det flyttas över till ett annat land, enligt myndigheterna själva.

Men nu svarar svenska Åklagarmyndigheten att förundersökningen här fortsätter.

– Det finns en förundersökning i Sverige och den är öppen. Vi har inte överlämnat den formellt till Polen, utan de har också öppnat en förundersökning parallellt. Men förundersökningen i Sverige fortgår, säger Karin Rosander, som är kommunikationsdirektör på Åklagarmyndigheten.

Väntar svar från obduktion

Hon berättar om nästa steg i utredningen.

– Obduktionerna utförs här och vi väntar nu på svar från obduktionerna, säger Karin Rosander.

Hör helikopterpiloten om räddningsinsatsen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Olsson berättar om räddningsinsatsen efter att ett barn och barnets mamma fallit överbord från Stena Spirit. Foto: Henrik Friberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsfall på Polenfärjan

Mer i ämnet