Emma Stjernlöf (M) siktar på en plats i riksdagen. Foto: SVT/Stina Sandström

Efter maktstriden: Avgående M-toppen siktar på riksdagskarriär

Uppdaterad
Publicerad

För drygt två veckor sedan meddelande kritiserade regionpolitikern Emma Stjernlöf (M) att hon avgår, då hon inte välkomnas in i den moderata gruppen. Nu meddelar hon att hon i stället har siktet inställt på nästa riksdagsval. 

Det var den 4 juni som Emma Stjernlöf gick ut med att hon lämnar sina uppdrag som regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, från och med den siste september i höst.  

Orsaken menade Stjernlöf var att hon inte fått tillbaka förtroendet från det egna partiet i Region Blekinge, och därför inte kan genomföra sitt uppdrag – efter interna konflikter inom det egna partiet. 

Maktstriden i region Blekinge

Redan den 22 december förra året kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja de långtgående samarbetsproblem som funnits mellan Stjernlöf och regionrådet Lennarth Förberg (M). Ett bråk som även kommit att hota samarbetet inom Alliansstyret. 

Siktar på riksdagen 

Stjernlöf har hela tiden varit tydlig med att hon inte vill lämna politiken och Moderaterna. Och nu meddelar hon alltså att hennes nästa mål är en plats som riksdagsledamot.

– Jag har blivit nominerad av medlemmar för en tid sedan. Det som fick mig att bestämma mig för att tacka ja till nomineringen var det stora stöd jag fått under den turbulenta tiden. Det känns roligt att det finns ett stöd trots allt som hänt, säger hon.

Vad vill du åstadkomma om du får en plats i riksdagen?

– För det första menar jag att det behövs bra sjukvårdspolitiker även i riksdagen, vilket blivit extra tydligt i och med coronapandemin. Sen vill jag arbeta med det jag redan brinner för, exempelvis LSS-frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktstriden i region Blekinge

Mer i ämnet