• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en återvinningscentral i västra Malmö. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Efter den uppmärksammade bildern lämnar Peter Thyrén (SD) sitt uppdrag med omedelbar verkan. Foto: Skärmdump Facebook / Sölvesborgs kommun

Efter ”gruppsexbilden”: Peter Thyrén (SD) avgår som nämndsordförande

Uppdaterad
Publicerad

En av de medverkande på den hårt kritiserade ”gruppsexbilden” i Sölvesborg väljer nu att avgå. Peter Thyrén (SD), ordförande i fritids- och kulturnämnden, lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan.

Det var under natten till söndag som Emilie Pilthammar (M) lade ut en bild i sociala medier som anspelade på gruppsex, som en kommentar till debatten om sexuella trakasserier. Bilden har mött hård kritik, och nu väljer Peter Thyrén (SD) att lämna sitt uppdrag som ordförande i fritids- och kulturnämnden.

– Peters analys att han inte kan sitta kvar i sin roll delas både av mig och av vår riksorganisation. Jag ser positivt på att han själv fattat detta beslut. Det här ger Sverigedemokraterna i Sölvesborg förutsättningar att vinna tillbaka det förtroende som skadats efter incidenten, säger Louise Erixon (SD), kommunalråd i Sölvesborg, i ett pressmeddelande.

Krismöte hålls ikväll

Beslutet fattades under måndagseftermiddagen. Av pressmeddelandet framgår inte om han även lämnar sin plats i kommunfullmäktige.

– Jag vill på mitt partis vägnar å det djupaste beklaga det inträffade då jag vet att det upprört många kommuninvånare, väljare och kommunanställda, säger Louise Erixon.

Under måndagskvällen kommer Samstyret – där M, SD, KD och SoL ingår – att hålla ett krismöte i Sölvesborg efter den kritiserade sexbilden.

SVT Nyheter Blekinge söker Louise Erixon och Peter Thyrén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot toppmoderat

Mer i ämnet