Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nödlösning och snålvariant”, säger oppositionsrådet Per-Ola Mattsson (S) om senaste beskedet om Karlshamns Energis ombyggnad. ”Lösning som sparar 60 miljoner kronor”, svarar kommunalrådet Magnus Gärdebring (M). Foto: SVT

Efter kaoset: Karlshamn Energi får bygga om i alla fall – med bantad budget

Publicerad

Det har varit många turer. Och nu kommer beskedet att Karlshamn Energi får bygga om i alla fall – men nu till för den lägre summan på 25 miljoner kronor.

Det var i slutet av förra året som KD, M och SD-styret stoppade en ombyggnad som Karlshamn Energi påbörjat av sina lokaler på Prinsgatan för runt 100 miljoner kronor. Det kommunala bolagets styrelse upplöstes då under kaosartade former och vd:n fick sparken.

Men kommunfullmäktige tog ett nytt beslut under måndagen. Karlshamn Energi får bygga om i alla fall – för den lägre summan 25 miljoner kronor.

”Nödlösning och snålvariant”

– Det här blir en nödlösning. Det fanns en bra plan från början att bygga om på ett bra sätt arbetsmiljömässigt. Det här är en snålvariant som bara håller några år, säger oppositionsrådet Per-Ola Mattsson (S).

Han menar att besparingen begränsas av att det blir 40 miljoner kronor i skadestånd och redan nedlagda kostnader för det tidigare stoppade bygget.

– Det är slöseri med skattepengar, säger Per-Ola Mattsson.

”Mångmiljonbesparing”

Men kommunalrådet Magnus Gärdebring (M) menar att det är en besparing på 60 miljoner kronor och han jämför med att det sedan tidigare stoppade bygget skulle ha landat på 125 miljoner kronor.

Han kommenterar kritiken om att det är en nödlösning:

– En nödlösning där kommunen sparar 60 miljoner kronor är jag beredd att ta vilken dag i veckan som helst. Det handlar om Karlshamnsbornas pengar, som vi inte ska slösa med och jag är väldigt glad över att vi har löst detta, säger Magnus Gärdebring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.