Anders Lund från Ronneby kommun är den som tar över efter Emma Stjernlöf (M) i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd. Foto: SVT/Jennifer Alm

Efter maktstriden: Han tar över efter Stjernlöf (M)

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart vem som efterträder tidigare regionrådet Emma Stjernlöf (M) som ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Blekinge. Under en presskonferens på fredagen presenterade Moderaterna Anders Lund som ersättare.

Det var i augusti som Emma Stjernlöf (M) lämnade alla sina uppdrag i regionen efter en lång tid av interna konflikter inom både det egna partiet och den styrande Alliansen.  Inledningsvis bestämdes att hon skulle sitta kvar september ut, men valde alltså att lämna i förtid.

Sedan dess har regionrådet Erik Lindborg (KD), som sitter som vice ordförande, tillfälligt lett det politiska arbetet i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Maktstriden i region Blekinge

Presenterade ersättaren

Under fredagen kallade Moderaterna i Region Blekinge till presskonferens för att presentera två partimedlemmar som framåt kommer att inneha betydande roller inom Alliansen.

Vem som kommer att ersätta Emma Stjernlöf (M) är Anders Lund, som suttit som ordförande för Ronneby kommuns vård- och omsorgsnämnd.

– Jag är högst ödmjuk inför uppdraget och ser fram emot att tillsammans med Alliansen och nämnden leda utvecklingen av vården i Blekinge, säger han.

Moderaterna presenterade även Emma Swahn Nilsson (M) som ordförande i samverkansnämnden och hon föreslås även bli ersättare i regionstyrelsen samt folkhälsoutskottet.

I regionfullmäktige på onsdag kommer de att bli formellt invalda och kan därefter börja arbeta i sina nya roller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktstriden i region Blekinge

Mer i ämnet