Martin Hansson, ordförande i Sillhövda AIK. Foto: SVT

Efter miljonbedrägerierna – fortsatt väntan för drabbade föreningar

Uppdaterad
Publicerad

Kontona är tömda, pengarna borta – och tiden går.

Utredningen kring den bedrägerihärva som drabbade både Kristdemokraterna och fotbollsklubben Sillhövda står alljämt stilla. Den misstänkte är ännu inte förhörd.

Det var i februari i år som det uppdagades att en föreningsaktiv person tömt kassorna i både Kristdemokraternas kommunförening i Karlskrona och i Sillhövda AIK.

Totalt uppskattade de båda föreningarna att mannen under en längre tid fört över en miljon kronor till egna konton.

Misstänkt förskingring

Men en rättslig prövning av ärendet är i dag avlägsen – trots att nio månader passerat har polisen ännu inte hållit ett enda förhör.

Den misstänkte mannen har sedan en tid lämnat kommunen och vill själv inte prata om ärendet.

– Jag avböjer att kommentera i det här läget och hänvisar alla frågor till min advokat.

Fick hjälp från samhället

I Holmsjö där föreningen Sillhövda AIK är en betydande del av det lilla samhället har det blivit vardag igen. Fotbollslaget kan lägga en ny säsong bakom sig. Bygden ställde upp. Några efterskänkte skulder.

Men eftersom ingen är dömd för det misstänkta bedrägeriet står klubben fortfarande utan skadestånd och ersättning från försäkringsbolag.

–Vi hade inget annat val än att gå vidare. Vi har gjort ett helt verksamhetsår och klarat det. Vi hade folk som hjälpte oss när läget var akut, och nu står vi på egna ben, säger förenings ordförande Martin Hansson.

Vad har ni lärt er av den här historien?

– Att inte vara blåögd, det här blev en dyrköpt läxa. Det och att det finns människor som ställer upp när det krisar. Vi har lärt oss hur viktigt det är med en stark och enad bygd, säger Martin Hansson.

Jobbat ideellt

För Kristdemokraterna i Karlskrona, som miste hela partikassan, fick händelserna konsekvenser i valrörelsen.

– Givetvis har det påverkat oss. Vi har jobbat mycket ideellt under valrörelsen. Partiet har även fått viss hjälp från riksorganisationen, säger ordförande Bengt Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt förskingring

Mer i ämnet