En bedrägerimisstänkt man i Karlskrona kommun fråntas nu alla sina politiska uppdrag. Foto: SVT

Politiker sparkas efter misstankar om förskingring

Uppdaterad
Publicerad

En KD-politiker i Karlskrona mister samtliga sina uppdrag sedan han misstänks ha förskingrat hundratusentals kronor i Sillhövda AIK idrottsförening där han tidigare varit aktiv.

– Vi är chockade, ledsna och besvikna, säger partiets lokala ordförande Bengt Jönsson.

Mannen misstänks ha fört över drygt en halv miljon kronor från Sillhövda AIK konto till sitt eget. Han är nu polisanmäld för grov förskingring.

Den misstänkte mannen är också politiskt aktiv i KD och har flera förtroendeuppdrag i Karlskrona kommun. I går kallade partiet medlemmarna till krismöte där det enhälligt beslutades att mannen omgående plockas bort från samtliga uppdrag.

Misstänkt förskingring

Det ska under dagen också inledas en intern utredning i partiet för att se om det försvunnit pengar ur partikassan.

– Jag har begärt ut allt underlag från banken och hoppas få besked under dagen, säger Bengt Jönsson.

Senare under dagen kom beskedet – partikassan var länsad. Kvar fanns bara 552 kronor.

– Jag är i chock och går som i dimma, säger Bengt Jönsson, Kristdemokraternas ordförande i Karlskrona, som också valt att polisanmäla politikern.

Tar avstånd

Enligt flera partimedlemmar som SVT Nyheter Blekinge varit i kontakt med kom misstankarna mot mannen som en överraskning. De uppgifter som nu finns gör gällande att den misstänkta förskingringen från idrottsföreningen pågått sedan 2016.

– Vi har inte sett några tecken alls, säger Bengt Jönsson.

Trots att den tidigare KD-politikern och föreningsmänniskan bara är misstänkt valde partiet ändå att göra sig av med sin företrädare under onsdagen. Samtidigt spärrades partiets kassa.

– Det finns goda grunder för misstankarna och det står helt i strid med vår värdegrund.

SVT Nyheter Blekinge har sökt den utpekade politikern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt förskingring

Mer i ämnet