Foto: SVT

Efter SVT:s granskning: Nu utreder polisen Idas fall

Uppdaterad
Publicerad

Ida Haglös sparkonto länsades på närmare 400 000 kronor och två tidigare ledare på Panncentralen i Kungsmarken polisanmäldes. Nu har polisen börjat utreda den misstänkta bedrägerihärvan.

Under fredagen fick Ida Haglö beskedet, att hennes ärende har börjat utredas av polis.

– Det är bra att de sätter igång, men det är blandade känslor eftersom jag vet att det kommer bli tufft framöver, säger hon.

Granskningen av Panncentralen

Pressades på pengar

SVT Nyheter Blekinge har i flera reportage berättat om den misstänkta bedrägerihärvan. Det började med att Ida Haglö, som lever med ett funktionshinder, sökte sig till Panncentralen i Kungsmarken, för att träffa nya vänner och engagera sig i kultur.

Där blev hon vän med två tidigare ledare, som efter att Ida hade vunnit 120 000 kronor på Postkodlotteriet, började pressa henne på pengar.

Kraven och hoten eskalerade och en av de tidigare ledarna började ringa på mitt i natten och ta med henne till olika bankomater för att ta ut pengar. När hon under sommaren 2020 berättade för sina föräldrar var sparkontot länsat på närmare 400 000 kronor.

”Närmare ett avslut”

Ida och hennes anhöriga polisanmälde den misstänkta bedrägerihärvan och nu arbetar polisen aktivt med ärendet.

– Jag hoppas att inte inte drar ut för mycket på tiden och att de hittar det som behövs för ett åtal, så att man ska ställa de här personerna till svars.

Vad betyder det för dig att polisen har börjat utreda detta?

– Det betyder någon form av avslut kanske, att jag kan försöka lägga detta bakom mig och leva ett normalt liv utan att behöva titta mig bakom axeln eller vara rädd när jag går på stan.

Ida Haglös målsägandebiträde, advokat Björn Attnarsson, vill inte kommentera de hittills kända uppgifterna i fallet.

– Jag vill avvakta med det innan jag träffat Ida och lyssnat på henne. Vi kommer att ha ett möte inom kort och efter det svarar jag gärna på frågor, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet