Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ökad polisnärvaro och lugnt i centrum. Det är resultatet efter upploppen som skakade Ronneby i slutet av augusti. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Efter upploppen i Ronneby: ”Det har varit lugnt”

Publicerad

Drygt fyra månader har gått sedan det våldsamma upploppet i centrala Ronneby, då stenar flög mot blåljuspersonal och skyltfönster krossades.

Händelsen skakade staden och oroliga invånare undrade om polisen tappat greppet.

Kommunpolis Katarina Johansson ser sig omkring på torget i Ronneby. Sedan upploppen har det varit lugnt i centrum. Bortsett från de samtal polisen fått in om att det skulle ha varit något på gång igen, ser polisen det hela som en isolerad händelse.

– Det är klart att det händer saker för att det bor folk här, men det är ingenting som har varit i samband med upploppen, säger Katarina Johansson.

”Ronneby är i mångt och mycket en trygg stad”

Tolv unga män sitter misstänkta för våldsamt upplopp och grovt blåljussabotage, efter att de kunde identifieras genom polisens kroppskameror och butikers övervakningssystem. Åtal kommer under 2021.

Trots vad Ronneby drabbats av under året, visar årets lokala trygghetsmätning att de boende i kommunen känner sig tryggare än på länge. Polisen har ökad närvaro och Katarina Johansson upplever att invånarna är nöjda med polisens arbete.

Under nästa år önskar hon kunna se fler mötesplatser för unga.

– Det behövs nån plats för unga över 15 år att mötas med sunda vuxna personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsåret 2020 Blekinge

Mer i ämnet