karlskrona kommuns drift- och serviceenhet JO-anmäls. Foto: TT

Efter vattentvisten: Nu JO-anmäls kommunen av Jämjöbo

Uppdaterad
Publicerad

Boende på Klakebäcksvägen i Jämjö fick ändrade besked av kommunen kring en tvångsanslutning till kommunalt vatten och avlopp. Många blev upprörda efter beslutet och nu JO-anmäls Karlskrona kommun.

Många boende längs Klakebäcksvägen i Jämjö har reagerat mot beskedet om att tvångsanslutas till det kommunala vattnet och avloppet. De SVT tidigare har pratat med menade att de inte hade råd då Karlskrona kommuns miljö- och samhällsbyggnadsförvaltning tidigare gav beskedet att de inte skulle att dra in kommunalt vatten och avlopp.

Efter det kom nya besked från kommunens drift- och serviceförvaltning om att de i stället ska tvångsanslutas till kommunalt vatten och avlopp – vilket ledde till reaktioner då en familj bland annat lagt 400 000 kronor på en husrenovering.

Vattnet på Klakebäcksvägen

Flera har reagerat

Nu har en JO-anmälan gjorts av Anna Corneliusson som bor på gatan då hon och flera menar att ärendet inte har hanterats på ett korrekt sätt.

I anmälan till JO står det att arbetet har gjorts i felaktig ordning då man fattade beslut om verksamhetsområdet redan innan VA-nätet var färdigställt.

– Vi har gjort en tidslinje som visar hur svårt det blir för de boende när det ges olika besked som inte styrks med någon tillräcklig förklaring eller utredning. Dessutom upplever vi att skälen till att dra fram kommunalt vatten förändrats över tid. Vi är ju många boende på vägen som står bakom den här frågan, säger hon.

Hänvisar till SVT:s inslag

Karlskrona kommun hävdade vid beslutet att området har bristande vattenkvalitet och höga metallhalter. Ett argument som är haltande, enligt Corneliusson som även hänvisat till SVT-inslagen. Ola Gren som är kommunens avloppschef får kännedom om JO-anmälan genom SVT och svarar att de måste följa ett regelverk kring att bygga ut på detta sätt.

– Sedan är det alltid bra att om någon tycker vi har fel att det får prövas. Så vi följer detta med stort intresse för att se vad Justitieombudsmannen kommer fram till. Vi har haft informationsmöten och processen ligger hos Lantmäteriet som ska göra en förrättning innan vi kan lägga ut ledningar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattnet på Klakebäcksvägen

Mer i ämnet