Foto: SVT

Flera fel bakom utköpte chefens miljonavtal

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare kanslichefen köptes ut för 1,5 miljoner kronor.

Men avtalet har rest flera frågetecken hos kyrkans revisorer.

Bland annat ska kyrkorådets ordförande inte haft formell rätt att underteckna dokumentet.

I september 2019 var arbetsmiljösituationen i Karlskrona-Aspö pastorat så ansträngd att ledningen kände sig tvingad att agera. Och att agera snabbt.

En akut åtgärd var att köpa ut den dåvarande kanslichefen Per Gustafsson – vars kärleksrelation med dåvarande kyrkoherden Pamela Garpefors orsakat konflikter och spänningar i personalgruppen.

Krisen i Karlskronakyrkan

Ett avtal togs fram och den 23 september 2019 kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja att affären skulle kosta kyrkan 1,5 miljoner kronor.

Men frågan är om uppgörelsen gick rätt till.

Revisorerna är kritiska och menar att avtalet saknar datering, att dokumentation och protokoll kring överenskommelsen saknas samt att den som undertecknade avtalet – vid sidan av Per Gustafsson – saknade formell behörighet.

Kyrkorådets ordförande Gerthie Olsson (S) skrev under.

– Jag följde de rekommendationer jag fått. Vi hade stämt av detta med kyrkans arbetsgivarorganisation, säger hon.

”Komplicerad situation”

Den bilden delas av den tillförordnade kyrkoherden Eva-Karin Lindgren, som förde diskussionerna om utköpet med kanslichefen.

– Jag gjorde justeringar i den text han ville ha med, men uppfattade i övrigt att vi hanterade det korrekt. Sedan vet jag att vi tidigare har haft problem med dokumentation och protokoll kring beslut.

Lindgren bekräftar att turerna kring den utköpte kanslichefen gick snabbt.

– Situationen var komplicerad och båda parter var angelägna om att hitta en rimlig utväg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet