Foto: SVT

Förening läggs ner efter avhopp

Uppdaterad
Publicerad

Efter högskolans avhopp avvecklas nu föreningen Blekinge Health Arena. Nu ska den skattefinansierade anläggningen drivas vidare av idrottsrörelsen – med fortsatt stöd av Karlskrona kommun.

SVT Nyheter Blekinge har i flera inslag granskat utvecklingen kring hälsosatsningen Blekinge Health Arena på Rosenholm. Trots att drygt 20 miljoner kronor pumpats in från olika offentliga aktörer hard et varit svårt att få ekonomi i verksamheten och på grund av uteblivna forskningsprojekt valde Blekinge Tekniska Högskola att i fjol lämna rollen som stiftare och medfinansiär i den ideella föreningen. Högskolans avhopp – som innebar ett ekonomiskt bortfall på 300.000 kronor – har nu lett till att föreningen vid årsskiftet ska avvecklas.

Föreningen har det senaste året haft representanter från Karlskrona kommun, landstinget och Region Blekinge men fortsättningsvis blir det Blekinge Idrottsförbund som får ta ansvar för anläggningen och testlabbet.

Blekinge Health Arena

Men av det förslag som kommunstyrelsen i Karlskrona nu ska ta ställning till framgår att kommunen ska ”ta en aktiv del” under de kommande tre åren.

Kommunen ska ge stöd

Det betyder i praktiken nya bidragsutbetalningar från kommunen.

– Vi kommer att under en utfasningsperiod på tre eller fyra år att ge ett ekonomiskt stöd. Alternativet hade varit att fimpa hela anläggningen nu, att slå igen den, säger kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S).

Enligt vad SVT Nyheter Blekinger erfar är varken landstinget eller Region Blekinge längre intresserade av att ekonomiskt stötta Blekinge Health Arena, varför kommunen på egen hand får svara för stödpengarna.

År ett handlar det om en miljon kronor i bidrag – en summa som sedan successivt ska minska.

Vad händer om anläggningen fortfarande inte bär sig efter tre år?

– Det måste ju finnas en bortre gräns. Vi kan inte skjuta till pengar hur länge som helst. Blir det inget lyft nu så ser jag ingen fortsättning, säger Patrik Hansson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blekinge Health Arena

Mer i ämnet