Förskolorna planeras att flyttas till paviljonger på Saltö fotbollsplan. Foto: Karlskrona kommun

Efter hälsoproblem – förskolor kan flyttas till paviljonger

Uppdaterad
Publicerad

Torgbackens och Sjöstiernans förskola kan flytta till paviljonger på fotbollsplanen på Saltö och målet är att barnen ska flytta in i augusti.

Förskolorna tvingades förra året flytta till ersättningslokaler utanför centrum efter larm från personal som fått hälsoproblem på grund av dålig inomhusmiljö.

Kunskapsförvaltningen i Karlskrona kommun föreslår att både Torgbacken och Sjöstiernans förskola ska flyttas till paviljongbyggnader på fotbollsplanen på Saltö. Paviljongerna ska rymma sex avdelningar och ett serveringskök, något som BLT var först med att berätta.

Enligt förslaget väntas detta kosta 2,7 miljoner kronor under de fem år som paviljongerna ska finnas på plats. Om planen blir verklighet påverkar det bland annat skolbarnen på Saltöskolan som blir av med plats för skolidrott.

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

SVT Nyheter Blekinge har tidigare rapporterat om larm från personal som fått allergiliknande problem på grund av dålig inomhusmiljö på Torgbackens förskola och och i november meddelade kommunen att förskolan tvingas flytta till ersättninslokaler i Lyckeby.

Klagomål från föräldrar

Kommunen har därefter tagit emot starka reaktioner från delar av föräldragruppen från Torgbackens förskola och ser därför att det är angeläget att lösa lokaler som är mer centralt belägna.

”Föräldrarna har sina bostäder i centrala Karlskrona och flytten innebär ganska stora logistiska problem för många. Restider, reskostnader och längre vistelsetider för barnen är några exempel på de reaktioner som inkommit.”, skriver förvaltningen i förslaget.

Inte heller Sjöstiernans förskola kan vara kvar i ersättningslokalerna på Hästö på grund av bostadsbygge i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

Mer i ämnet