Advokaten Eric Widner är 23-åringens advokat i den uppmärksammade styckmordsrättegången. Foto: SVT

Försvaret i hovrätten: Presenterar okända mobilchattarna

Uppdaterad
Publicerad

I 23-åringens mobiltelefon hittades i somras tidigare okända konversationer mellan de två morddömda männen.

I dag presenterades materialet för hovrätten.

SVT Nyheter Blekinge kunde den 20 augusti i år avslöja att 23-åringens försvarsadvokat Eric Widner på eget initiativ begärt ut och tömt den mobiltelefon som hans klient disponerade vid och tiden före mordet på 57-åringen.

Enligt Widner gjordes – trots begäran – ingen komplett mobiltömning av polisens utredare och av det skälet valde försvaret att på egen hand gå igenom alla digitala spår i telefonen.

Styckmord i Karlskrona

I hovrätten i dag valde Widner att lägga fram den nya bevisuppgiften:

– Jag gör det för att ge stöd för det min klient har sagt, stöd till uppgifter som kommit fram i vittnesförhör och för att visa att det är fråga om en långt pågående manipulation.

Påstådd maffiakoppling

Vissa av dialogerna mellan de båda männen sträcker sig tillbaka till hösten 2019. Några berör det 57-åriga mordoffrets påstådda koppling till internationell maffia. 

Av dialogen framgår det också tydligt att 22-åringen beskriver sig som allvarligt sjuk – med en diagnostiserad tumör.

Åklagare Anna Johansson Toresten sa redan under den inledande förhandlingsdagen att hon inte tycker att de nya uppgifterna har någon betydelse för målet i stort.

– Jag har inte funnit att det har varit av intresse för utredningen.

Vill se lindrigare straff

SVT Nyheter Blekinges reporter Jennifer Alm är på plats i hovrätten i Malmö för att följa dagens förhandling.

– När Eric Widner går igenom konversationerna sitter 23-åringen stilla med blicken i bordet framför sig. 22-åringen och hans försvarare följer båda med i de papper de har framför sig, berättar Jennifer Alm inifrån förhandlingssalen.

Karl Hamstedt som försvarar 22-åringen yrkar på en lindrigare påföljd för sin klient till ett tidsbestämt straff. Han menar att tingsrätten gjort en felaktig bedömning gällande vad de kallat försvårande punkter och inte beaktat 22-åringens psykiska störning, vilket han menar bör ses som förmildrande.

– Det är uppenbarligen så att (22-åringen) sagt mycket till (23-åringen) som inte är sant men det beror på hans psykiska ohälsa. Vi menar att det är helt uteslutet att han innerst inne trodde på det som sades, säger Hamstedt och kring chatthistoriken och menar att 23-åringen varit den drivande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet