Edvin Rahmanovic nioårige son misshandlades och rånades vid två olika tillfällen i Kallinge. Foto: SVT/Privat

Nioåring rånad och misshandlad – ingen ställs till svars

Uppdaterad
Publicerad

Hans nioårige son misshandlades i en lekpark i Kallinge av ett tiotal andra pojkar – och bara ett par veckor senare blev pojken rånad på sin telefon. Men samtliga misstänkta är minderåriga och ingen ställs till svars.

– Min son vågar inte gå ut själv längre, säger pappan Edvin Rahmanovic.

Det var för ungefär två veckor sedan som Edvin Rahmanovic nioårige son skulle leka på lekplatsen vid Slättagårdsskolan i Kallinge, när han plötsligt blev påhoppad av ett tiotal pojkar. Sonen har berättat att han slogs blodig av några pojkar medan de andra stod och tittade på.

– Det är hemskt att det hände. Som förälder blir man upprörd, säger Edvin Rahmanovic.

Ronneby

Enligt pappan fick sonen blåmärken, skador på ansiktet och en tand utslagen. Han fick uppsöka sjukvård.

Pojkens mobiltelefon som han fått i födelsedagspresent blev sönderslagen. Foto: Privat

Blev påhoppad igen

Polisen kom till platsen och hörde flera vittnen, men en vecka senare kom beskedet; ingen förundersökning inleds eftersom de utpekade gärningsmännen inte fyllt 15 år.

– Jag undrar vilka signaler vi skickar ut till framtiden om det är helt okej att göra detta utan konsekvenser, säger Edvin Rahmanovic.

Förundersökningsledare Michael Hesselberg var den polisman som fick Edvin Rahmanovics anmälan på sitt bord. Han tvivlar inte på att nioåringen blivit utsatt för ett brott.

– Nej, i så fall hade jag valt att inte gå vidare av andra skäl. I det här fallet var gärningspersonerna minderåriga och då kan vi inte få någon lagförd. Däremot ska ärendet lämnas vidare till sociala myndigheter, säger han.

Polisen beslutade att inte inleda någon förundersökning. Foto: Privat

I torsdags när sonen var ute på en cykelrunda i området blev han återigen attackerad av samma pojkar. Han blev då rånad på sin nya mobiltelefon – som senare påträffades sönderslagen.

– Han är ledsen och besviken. Han fick mobiltelefonen i födelsedagspresent så han blev sårad över det.

Har skakat hela familjen

Enligt Edvid Rahmanovic kom polisen till platsen även denna gång, men han har inte stora förhoppningar om att det fallet blir utrett.

– Det blir ett dubbelt svek både mot min pojke men också mot de andra pojkarna. Är det ett barn som är redo att sparka ett annat barn blodigt så behöver man hjälp av samhället.

De två händelserna har skakat hela familjen.

– Pojken är rädd att gå ut själv och vi kommer hålla honom hemma och han får bara gå ut med mig eller med vuxet sällskap.

När barn begår brott – socialtjänstens ansvar

Socialförvaltningen i Ronneby vill inte svara på om de fått ärendet från polisen eller inte. De vill heller inte kommentera fallet, utan hänvisar till socialtjänstsekretess. Men de uppger hur de agerar generellt när de får ett ärendet överlämnat vidare från polisen.

När polisen misstänker att barn begår brott får socialförvaltningen information om det och gör då en bedömning av vilka insatser som behövs.

Finns det risk för att barnet fortsätter att begå brott startar socialtjänsten en utredning om vilka olika slags hjälp och stöd som barn och föräldrar behöver.

Exempel på insatser är stöd till föräldrar att hantera barns situation, samtalsbehandlingar, missbruksvård och omhändertagande av barnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ronneby

Mer i ämnet