Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olof Lindqvist från Ronneby Miljöteknik har 31 gamla miljöfarliga soptippar runtom i kommunen att åtgärda. Hör honom berätta i videon. Foto: Jerker Hagman/SVT

Så ska Ronnebys 31 gamla miljöfarliga soptippar åtgärdas

Publicerad

Runtom i Ronneby kommun finns 31 gamla soptippar som innehåller tungmetaller, cyanid och andra gifter. Insatser pågår för att minska deras hot mot miljö och människor. Det handlar om att sanera eller täcka över.

Liknande åtgärder som de på Axvägen i Ronneby pågår runtom i kommunen. Det finns 31 gamla miljöfarliga soptippar på olika platser.

– Mindre samhällen hade en egen deponi tidigare. Företag har haft deponier som har övergått till kommunal mark i dag, säger Olof Lindqvist, som är tillförordnad projektavdelningschef på Ronneby Miljöteknik.

Cancerframkallande ämnen

Förutom skräp, glas, metall och skrot av plast innehåller de gamla soptipparna ämnen som är farliga för miljö och människor. Det handlar om tungmetaller, cyanid och de cancerframkallande ämnena polycykliska aromatiska kolväten (PAH).

– Först och främst gör vi provtagningar. När vi vet vilka miljögifter det handlar om bedömer vi vilka åtgärder som behöver göras. Vi schaktar bort förorenade massor, ytligt avfall kör vi till en återvinningsanläggning och vi arbetar med att täcka deponierna, säger Olof Lindqvist.

Miljönsatserna för att åtgärda de gamla soptipparna är planerade att pågå till år 2030 och den preliminära kostnadsberäkningen är 6,4 miljoner kronor.

Se videon för att få veta mer om problemet med Ronnebys gamla miljöfarliga soptippar.

Här finns de miljöfarliga gamla soptipparna

Backaryd, Belganet, Bräkne-Hoby (fem stycken), Eringsboda (två stycken), Hallabro, Johannishus (två stycken), Hasselstad (två stycken), Kallinge (tre stycken), Listerby (tre stycken), Moabacken, Möljeryd (två stycken), Ronneby (sju stycken) och Saxemara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.