Här kan blekingebor komma att rösta i Guds och Folkets hus

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte alla som byter vallokaler efter de skärpta kraven. Trots Valmyndighetens nya riktlinjer – om att inte använda politiska eller religiösa lokaler – överväger Ronneby att fortsätta med Folkets hus och Sölvesborg med Svenska kyrkans lokaler.

Efter Valmyndighetens skärpta riktlinjer finns det exempel på kommuner som slopar Folkets hus som vallokal, på grund av den historiska kopplingen till arbetarrörelsen och Socialdemokraterna. Ett exempel är Boden, som ratar Folkets hus i Gunnarsbyn.

Ett exempel på närmare håll är Karlskrona, som byter ut Nättraby Folkets hus. I Olofström är det sedan tidigare en konflikt om att använda Folkets hus. Hur det blir där avgörs efter årsskiftet.

”Ingen koppling till S”

Men i Ronneby är det ingen självklarhet att byta ut Kallinge Folkets hus.

– Det finns ingen koppling till socialdemokratin i dag. Så frågan är hur långt bak man ska titta. När är det preskriberat? Vi har bedömt tidigare år att den går att använda. Men vi gör en översyn, säger Hanna Grahn, som är valansvarig i Ronneby.

Hanna Grahn är valansvarig i Ronneby. Foto: SVT

”Ser inte problemet”

Valmyndighetens skärpta riktlinjer säger också att bygdegårdar är förknippade med Centerpartiet. Och i Sölvesborg används sedan tidigare Siretorps bygdegård.

– Vi ser inte att den har någon koppling till Centerpartiet och att det är ett problem, säger Johanna Lilja, som är valsamordnare i Sölvesborg.

Hon motiverar även varför det kan vara befogat att använda Gammalstorps församlingshem, trots att det är en religiös lokal.

– Man får göra avväganden när det gäller tillgänglighet för väljarna att kunna komma och rösta. Det lutar åt att vi kommer fortsätta även med den, säger Johanna Lilja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.