Fredrik Bernelf (till vänster) vill att bensinpriset höjs för klimatet. Peder Blohm Bokenhielm (till höger) vill att priset sänks. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Här möts aktivisterna – vad bör bensinen kosta?

Uppdaterad
Publicerad

28 kronor skiljer mellan bensinvännernas och deras motståndares respektive drömpris för en liter bensin.

Vi lät en företrädare för Bensinupproret 2.0 drabba samman med en företrädare för Bensinupproret 3.0. På en bensinmack.

Peder Blohm Bokenhielm, ordförande i 2.0 och mer än 600 000 medlemmar på Facebook, tycker att 12 kronor litern vore ett rimligt pris medan Fredrik Bernelf, som sympatiserar med 3.0, i stället hävdar att en liter bensin borde kosta 40 kronor. Den gruppen har lite mer än 10 000 medlemmar. 

Eftersom Peder Blohm Bokenhielm bor i Olofström i västra Blekinge och Fredrik Bernelf i Karlskrona bestämde vi träff med dem i mitten av Blekinge.  Båda tog bilen dit.

Sverige möts: Bensinen
Peder Blohm Bokenhielm är ordförande i Bensinupproret 2.0 som vill sänka priset på bensin. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

– Det är ju lätt för dig som kör elbil att säga att bensinen ska kosta 40 kronor litern, men för mig som måste köra flera mil om dagen funkar inte det, säger Peder Blohm Bokenhielm. 

– Det är ju mycket lättare att vilja sänka ett pris än att vilja höja det, man vinner inga nobelpris på att vara kinkig, säger Fredrik Bernelf. 40 kronor litern är något som forskare också har kommit fram till är rimligt. 

Trots de skilda meningarna om bensinpriset är Peder Blohm Bokenhielm överens med Fredrik Bernelf om vikten av att rädda miljön.  

Fredrik Bernelf är medlem i Bensinupproret 3.0 och vill se att priset på bensin höjs till 40 kronor litern. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Hör de båda bensinaktivisterna debattera om bensinpriset i klippet ovan.

Fakta: Sverige Möts

Den här artikeln är en del av projektet Sverige möts.

Under hösten kommer vi på SVT spegla en rad frågor där åsikterna går skarpt isär och undersöka vad som händer när människor faktiskt träffas och pratar – öga mot öga. Vill du möta någon som inte tycker som du, eller bara veta mer? Besök Sverige möts hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Bensinen

Mer i ämnet