Foto: Sydöstran/SVT

Hård kritik mot kommunen – i flera fall

Uppdaterad
Publicerad

Socialförvaltningen i Karlskrona har flera gånger de senaste åren fått hård kritik. Mordet på åttaåriga Yara Alnajjar är det mest uppmärksammade fallet. Men kommunen har också tidigare fått bakläxa i fall kopplade till just Rosenbom.

Mordet på den åttaåriga flickan Yara Alnajjar på valborgskvällen 2014 satte nationellt fokus på bristerna inom socialtjänsten i Karlskrona. Också andra myndigheter fick kritik från bland annat Inspektionen för vård och omsorg (IVO), men sammantaget var det socialens missbedömningar och slarv som tydligast fick illustrera förspelet till det tragiska dödsfallet.

Men det finns också andra exempel på felaktig hantering från kommunens sida i samband med dödsfall. I april 2013 riktade dåvarande Socialstyrelsen hård kritik mot kommunens agerande i samband med Ingemar ”Skrot-Nicke” Gustavssons död i december 2011. Bland annat konstateras att personal på Rosenbom struntade i att informera ansvarig handläggare om att Gustavsson kastats ut från hemlöseboendet – samma boende där 21-åriga Emmeli placerades i juni i år.

#falletemmeli

Låste in hjärtmedicinen

SVT Nyheter Blekinge granskade i flera omgångar turerna kring det uppmärksammade dödsfallet. Ingemar Gustafsson stängdes, efter ett bråk, av från boendet. Hans livsnödvändiga hjärtmedicin blev kvar på rummet och Socialstyrelsen konstaterade senare att kommunen brustit på flera punkter.

Ansvariga på Rosenbom borde exempelvis ha informerat ansvarig handläggare på kommunen om att ”Skrot-Nicke” var avstängd.

Socialstyrelsen var också kritisk till att det inte upprättades någon vårdplan och att kommunen inte journalförde dokument från landstinget.

Samtidigt slog man fast att kommunen i sin egen dokumentation på flera ställen uttryckt sig ”kränkande” och ”nedlåtande” mot Ingemar Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#falletemmeli

Mer i ämnet