Bo Lundqvist, chef för polisens kalla fall-grupp. Foto: TT/SVT

Inleder sökande efter kroppen i nästa vecka

Publicerad

Lelle Hildebrand försvann för snart 19 år sedan – men polisen ger inte upp arbetet med att lösa gåtan om vad som hände turnéledaren. I nästa vecka inleds nya dykningar i jakten på kroppen.

Polisens kalla fall-grupp var nyligen i Blekinge för att på plats gå igenom de misstänkta mordärenden i länet som polisen genom åren inte lyckats lösa.

Ett av fallen på bordet var turnémanagern Lelle Hildebrands försvinnande i samband med en hårdrockskonsert i Sölvesborg i januari 1999. Och det fallet går polisen nu vidare med.

Fortsatt uppmärksammat

Förundersökningen lades ner 2001 och fyra år senare dödförklarades Hildebrand. Men fallet har tidvis blivit fortsatt uppmärksammat och i somras hamnade fokus återigen på försvinnandet efter fyndet av en död kropp vid Ivösjön – en kropp som senare visade sig inte tillhöra turnéledaren.

Men nu har alltså polisen öppnat förundersökningen igen och ska göra en ny ansträngning att lösa gåtan.

– Det är ett prioriterat ärende hos oss nu. Inom en vecka inleds nya dykningar och förhoppningen är att finns kroppen, säger kriminalkommissarie Bo Lundqvist, chef för polisens kalla fall-grupp i Malmö.

I ett första skede går polisen igenom den tidigare förundersökningen.

– Vi vill försäkra oss om att allt finns på plats. Spår, gods, beslag och handlingar. Sedan tar vi ställning till vad som kan göras ytterligare. 

”Alla iakttagelser”

Ärendet är fortsatt rubricerat som försvinnande alternativt mord, men Bo Lundqvist vill i nuläget inte avslöja om det inkommit nya uppgifter som den här gången kan leda polisen på rätt spår.

– Jag kommenterar inte den saken vidare. Det jag kan säga är att vi är intresserade av alla information och alla iakttagelser som kan kopplas till Lelles försvinnande den här kvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lelle Hildebrand

Mer i ämnet