Lars-Olov Svensson, kassör i KK Eskimå, berättar att klubben inte tänker byta namn trots debatten om huruvida det är ett stötande ord. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Kajakklubben Eskimå: ”Vi kommer inte byta namn”

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre vill förknippa sig med ordet ”eskimå” som i allt högre grad anses vara ett nedsättande ord. Men Kajakklubben Eskimå i Karlskrona har inga planer på något namnbyte.

– Vi kommer inte byta namn, det är det korta svaret på frågan, säger Anders Velin, ordförande i klubben.

Den senaste tiden har frågan om ordet ”eskimå” lyfts, och ett antal företag och föreningar har valt att ta bort namnet då det kan anses vara stötande.

Tidigare i sommar har NFL-laget Washington skrotat ”Redskins” och CFL-laget Edmonton släppte ”Eskimos”. I Sverige har debatten nått bland annat SHL-laget Frölunda Indians och speedwaylaget Indianerna, som ännu inte har tagit något beslut i namnfrågorna.

”Skapar ett problem”

Kajakklubben Eskimå bildades 1942 i Karlskrona och är en av Sveriges äldsta kanotklubbar med runt 400 medlemmar. Lars-Olov, kassör i styrelsen, berättar att det inte finns något namnbyte på tapeten.

– Vi finner ingen som helst anledning att byta namn efter 80 år. Jag upplever att man skapar ett problem som inte finns, så vi kommer inte under några omständigheter att byta namn på klubben, säger han i klippet ovan.

Ordförande i kajakklubben, Anders Velin, instämmer med sin kassör. 

– Vi hade uppe frågan på ett styrelsemöte förra veckan, och vi anser inte att det är stötande. Vi har självklart sett att frågan debatteras i Sverige och världen, med Frölunda Indians och liknande, men för oss är namnet inget problem och det är inget vi lägger någon energi på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.