Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa Coenraads och Elin Petersson kampanjar tillsammans under parollen Team Blekinge. Camilla Brunsberg för sin egen personvalskampanj. Foto: Erik Lundmark/SVT

Kampen om riksdagsplats tätnar – efter konfliktfyllt år

Uppdaterad
Publicerad

Maktkampen om Moderaternas riksdagsplats tätnar och utgången är oviss.

Tre kandidater slåss om mandatet och i kulisserna rasar under tiden en uppslitande intern konflikt som splittrat partiet i två fraktioner.  

De tre kandidaterna som gör upp om riksdagsmandatet är Åsa Coenraads, Elin Petersson och Camilla Brunsberg. Ingen av dem vill i dag prata om de interna stridigheter som rasat i partiet, sedan Karlskronakandidaten Brunsberg petades till en tredjeplats på riksdagslistan förra hösten.

Men internt finns en stor splittring i partiet mellan främst Karlskrona och övriga delar av länet, som ställdes på sin spets när Karlskronamoderaterna i våras försökte få förbundsordföranden Roger Fredriksson avsatt.

Valet 2022 Blekinge

Bara en ställde upp

Samtliga tre toppkandidater hade bjudits in till en gemensam intervju för att berätta om sina riksdagskampanjer och vad de vill göra för Blekinges väljare om de får förtroendet. Men det var bara Camilla Brunsberg som tackade ja.

– Jag kommer jobba för låga elpriser, ett utbyggt försvar och stora investeringar för infrastrukturen, säger hon.

Lokalt i Karlskrona har Camilla Brunsberg fått motta kritik från andra partier eftersom hon även kampanjar offensivt i kommunvalet. Nu ger hon raka besked.

– Min prioritet är riksdagsplatsen. Om väljarna tycker att det är en bra idé så har vi en fantastisk laguppställning i kommunen, så det kommer vi hantera efter valet, säger hon.

Se mer i klippet ovan.

Så fungerar personkryss

Alla väljare kan på valsedeln välja att personrösta på den kandidat de själva anser bäst lämpad för uppdraget.

För att kandidaten ska komma in i riksdagen krävs för det första att partiet har ett mandat att fylla – och att kandidaten kryssas av minst fem procent av partiets väljare i valkretsen.

Om ingen kandidat uppnår fem procent av personrösterna delas mandaten ut i ordning efter riksdagslistan, som nu toppas av Åsa Coenraads från Ronneby.

Moderaterna har de senaste åtta åren haft ett riksdagsmandat i Blekinge, som fyllts av Annicka Engblom från Karlskrona.

I förra valet fick Moderaterna i Blekinge drygt 18 000 röster i riksdagsvalet. Det innebär att det då krävdes 900 personkryss för att bli invald till riksdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet