Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunalrådet Magnus Gärdebring (M) har beslutat att utreda en försäljning av stranden runt Yttervägga, något som får kritik från före detta lokalpolitikern Anders Englesson. Foto: SVT

Efter tomtbråket: Boende kan få köpa strandmark i Yttervägga

Publicerad

Boende i Yttervägga fick bakläxa av Karlshamns kommun för att ha lagt beslag på stranden. Men de boende blev kränkta och vill köpa loss marken – något kommunen överväger att tillmötesgå – och får kritik för.

För ett år sedan förberedde kommunen åtgärder mot havsnära fastighetsägare i Yttervägga. Orsaken var att de har bryggor och uteplatser på kommunal strandskyddad mark.

Enligt kommunen kan det uppfattas som att de privata tomterna går ända ner till vattnet. Men kommunen äger marken längs strandlinjen, som ska vara tillgänglig för besökare enligt allemansrätten.

Blev kränkta

I ett brev har flera tomtägare svarat att de blev kränkta av åtgärderna mot annekteringen av mark och att de i stället vill köpa loss den. Nu har kommunen beslutat att utreda hur en försäljning ska gå till.

– Det är ett naturligt steg när tomter är placerade på det sättet och då är vi öppna för det, säger kommunalrådet Magnus Gärdebring (M).

– Detta är ett försök att främja ett fåtal på bekostnad av allmänhetens möjlighet att komma till stranden, säger Anders Englesson i Asarum.

”Sämre för Karlshamnsborna”

Tidigare har Anders Englesson varit kommunpolitiker i Karlshamn och representerat KPML(r) och Miljöpartiet. Som politiker var han med och fattade beslut om att tillgängliggöra stränder för allmänheten. Via blogginlägg och insändare har han fortsatt att engagera sig i frågan.

– Karlshamn är en attraktiv stad med tanke på att man kan komma till havet på många ställen. Privatiseras detta blir Karlshamn en sämre stad, säger Anders Englesson.

Vad innebär en försäljning för allmänhetens tillträde till stranden runt Yttervägga?

– Det är övervägningar vi måste ställa mot varandra, sedan finns det möjlgheter att se till att allmänheten har tillträde trots att marken säljs, säger Magnus Gärdebring (M).

De fastighetsägare SVT pratat med vill inte medverka i en intervju.

Se videon ovan för att följa med till Yttervägga i Karlshamn och höra om konflikten om stranden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.