Foto: SVT

Beslutet fattat: Sjukhuschefen Lars Almroth får sparken

Uppdaterad
Publicerad

Som väntat beslutades i dag att hälso- och sjukvårdsdirektören Lars Almroth får lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan. Beslutet fattades på regionstyrelsens sammanträde. – Jag lämnar rak i ryggen, säger han till SVT Nyheter Blekinge.

Efter en lång politisk debatt på regionstyrelsens sammanträde togs i dag slutligen beslutet att Lars Almroth sägs upp. Efter ett långt möte stod det vid 19-tiden klart att han tvingas lämna sin tjänst.

– Det är samma skäl som vi har angett hela tiden. Vi har inte förtroende för honom och att han är den som ska leda oss in i framtidens hälso- och sjukvård, säger regionstyrelsens ordförande Alexander Wendt (M).

Kraftigt kritiserat

Den styrande Alliansen presenterade förslaget i mitten av maj, och möttes omgående av kraftig kritik från oppositionspartierna. Oppositionen har hela tiden ifrågasatt förslaget.

Länge såg det ut som att förslaget inte skulle gå igenom, tills Sverigedemokraterna vände i frågan och valde att lägga ner sina röster, trots att de menar att de har ett stort förtroende för sjukhuschefen.

– Trots att vi har väldigt stort förtroende för Lars Almroth, så är det de styrande som avgör vilken personal man ska ha. Därför avstod vi från att delta i den omröstningen, säger Sverigedemokraternas gruppledare Björn T Nurhadi.

Därmed röstade sex ledamöter för förslaget, och sex ledamöter mot – och regionstyrelsens ordförande Alexander Wendts (M) röst avgjorde. Socialdemokraterna försökte in i det sista att hålla sammanträdet öppet för journalister. Men så blev inte fallet. Enligt regionrådet Alexander Wendt (M) var ärendet att anses som myndighetsutövning och behandlas bakom stängda dörrar.

– Det som Alliansen och SD nu röstar igenom, att avsätta en duktig och omtyckt chef, kommer att få allvarliga konsekvenser för Blekinges hälso- och sjukvård, säger Socialdemokraternas gruppledare Christina Mattisson.

Lars Almroth var själv inte på plats under dagens sammanträde och fick beskedet över telefon strax efter 19-tiden.

Hur känns det efter beslutet?

– Det är såklart oerhört trist. Jag har hela tiden sagt att jag gärna fortsätter och jag är ledsen över att jag inte får göra det.

Vad ska du göra nu?

– Jag har en planerad semester som börjar i morgon bitti. Sedan får jag fundera på vad jag ska göra framöver. Det är för tidigt att säga nu. Jag har varit inställd på att jobba i Blekinge och har inga andra planer.

Hur har allt det här påverkat dig?

– Sjävklart är det här något av det värsta som jag har varit med om. Samtidigt har jag känt stort stöd från kollegor, medarbetare och chefer. Och det stärker mig ju. Jag lämnar rak i ryggen och håller huvudet högt. Jag är stolt över vår verksamhet i Blekinge.

Vilka förklaringar har du fått?

– Inga förklaringar. Och jag tycker att jag förtjänar en, eftersom jag vet att jag inte har gjort något fel.

Tänker du kräva en förklaring?

– Nej, inte offentligt. Men jag förväntar mig en personligen.

Tills vidare tar regiondirektören Peter Lilja över rollen som hälso- och sjukvårdsdirektör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjukhuschefen sparkad

Mer i ämnet