Foto: TT/SVT

Kommunanställda till förhör nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka kan det inledas förhör med kommunanställda efter Ronnebys anmälan om misstänkt ekonomisk brottslighet. Åklagaren har nu ett 250 sidor långt material att gå igenom.

I den misstänkta kommunhärvan har Joel Holmberg utsetts till åklagare. Och han räknar med att kunna inleda förhör nästa vecka.

– Materialet är på omkring 250 sidor och jag har bara hunnit gå igenom det ytligt. Jag kommer behöva kalla företrädare för kommunen till förhör i ett nästa steg, säger Joel Holmberg.

Ronneby

Styrde miljonaffär till anhörig

Det var i förra veckan som Ronneby kommun polisanmälde misstänkt ekonomisk brottslighet inom kommunen. Något som kommit fram i samband med en extern granskning kring felaktiga köp av konsulttjänster.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Blekinge ska det bland annat handla om en tjänsteman som styrt upphandlingar till ett företag där en anhörig arbetade.

Kommunen själva har däremot hela tiden varit mycket förtegen om vad anmälan egentligen handlar om. Från kommunens sida säger man egentligen inte mer än att ”företrädare för kommunen har på oriktiga grunder ingått avtal med lokala näringsidkare. Ronneby kommun har anledning att anta att tillvägagångssätten har skett på sådant vis att enskilda personer har gynnats på ett otillbörligt sätt”.

– Anmälan riktar sig inte mot någon enskild individ, utan mot ett händelseförlopp. Det handlar om upphandlingar som ska ha gynnat enskilda individer. Så ingen är delgiven misstanke om brott ännu, säger Joel Homberg.

Förhör med anställda inom kommunen väntas alltså genomföras nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ronneby

Mer i ämnet