Kommundirektören om svåra uppdraget: ”Jag börjar direkt”

Publicerad

Det blir kommundirektör Anette Sturessons uppgift att efter åtta år avsluta ärendet med den tidigare rektorn Johan Johanssons familj.

Arbetet inleds omedelbart.

– Jag tar mig an denna svåra uppgift med största seriositet, säger hon.

Det var en enig kommunstyrelse i Karlskrona som tidigare i veckan gav Sturesson i uppdrag att ”hantera och avsluta” den känsliga frågan om att ge den tidigare rektorns familj en offentlig ursäkt – och ekonomiskt stöd till fortsatt rehabilitering.

Bakgrunden är att Tullskolans tidigare rektor Johan Johansson 2014 skadades svårt i en självförvållad bilolycka sedan han av arbetsgivaren på felaktiga grunder stängts av från sin tjänst och hamnat i en djup depression.

Historien föranleddes av mordet på den åttaåriga flickan Yara.

Krav på en ursäkt till rektorns familj har lyfts flera gånger de senaste åren och möjligheten till en sådan utreddes noga av Karlskronas tidigare kommundirektör Carl-Martin Lanér – som aldrig lyckades nå ett avslut.

Ska kontakta rektorns familj

Nu ska hans efterträdare göra ett nytt försök.

– Jag börjar direkt och kommer redan den här veckan att titta på det. Nästa steg är att sätta samman en interngrupp för att se hur och vad vi kan och ska göra, säger Anette Sturesson.

Hur tolkar du uppdraget att ”avsluta ärendet”?

– Det är en bra fråga som det är lite för tidigt för mig att svara på.

Enligt Sturesson kommer hon inom kort att kontakta Johan Johanssons familj.

– Det känns självklart och naturligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer