Förvaltningsrätten ger kommunen rätt i beslutet att inte genomföra en folkomröstning. Foto: SVT/TT

Kommunen får rätt – ingen folkomröstning om arvoden i Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige avslog oppositionens krav på en folkomröstning om kommunalrådet Kith Mårtenssons (M) arvode. Nu ställer sig även förvaltningsrätten på kommunens sida.

Under flera månader samlade oppositionen i Sölvesborg (SD, KD och MeD) in namnunderskrifter för att få till stånd en folkomröstning om kommunalrådet Kith Mårtenssons höjda arvode.

Men vid en granskning av de insamlade namnunderskrifterna dömdes en stor andel ut som ogiltiga, och kommunfullmäktige beslutade att inte genomföra någon folkomröstning.

Kritiken från oppositionen blev massiv, som anklagade kommunledningen för att ha varit för hårda i sin bedömning av underskrifterna, och beslutet överklagades till Förvaltningsrätten av SD-topparna Louise Erixon och Mats Gunnarsson.

Kommunen får rätt

Nu ger Förvaltningsrätten kommunledningen rätt, och avslår Sverigedemokraternas överklagan.

Enligt rätten har det inte framkommit något stöd för att den bedömning kommunen gjort av namnunderskrifterna ska strida mot kommunallagen.

Domen kan överklagas till Kammarrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.