• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Per-Ola Mattsson (S), kommunalråd i Karlshamn, vill bromsa det ryska avtalet. Foto: SVT

Kommunen vill frysa avtalet med ryskt gasbolag

Uppdaterad
Publicerad

Karlshamns kommun vill att hamnbolaget fryser avtalet med det ryska gasbolag som planerar naturgasledningen Nord Stream 2. Det efter mötet som kommunalrådet hade med Utrikesdepartementet i går.

Under gårdagens möte med Utrikesdepartementet fick Karlshamns kommunalråd information om att regeringen anser att gasledningen Nord Stream 2 skadar Sveriges försvar och att det påverkar Sverige negativt om kommunerna hyr ut sina hamnar till det ryska gasbolaget.

Nu har Karlshamns kommun bett hamnbolaget att vänta med att skriva på avtalet med det ryska gasbolaget.

Rysk gasledning i Östersjön

– Vi tycker att vi ska bromsa detta nu och frysa avtalet så att vi kan diskutera färdigt efter den nya information vi fick igår, säger Per-Ola Mattsson (S) kommunalråd i Karlshamn.

”Det kom fram nya uppgifter”

Avtalet var planerat att skrivas på i närtid och kommunalrådet har nu pratat med hamnens ordförande om att skjuta upp det. Under eftermiddagen ska även kommunen samtala med hamnens vd Mats Olsson.

– Det kändes som att det skulle fungera och jag fick inga andra signaler, säger Per-Ola Mattsson.

Det var under onsdagsförmiddagen som kommunstyrelsens arbetsutskottet höll ett möte för att informera om vad som sas på gårdagens informationsmöte med regeringen.

– Det kom fram nya uppgifter som har betydelse men det måste vägas in i sammanhanget, säger Per-Ola Mattsson (S).

Om planerna stoppas, kommer ni kräva ersättning då?

– Det var utrikesministern som lyfte frågan igår och vi måste resonera kring vad det är rimligt att de hjälper oss med om vi säger nej. De pengarna som vi skulle få var ju tänkta att utveckla hamnen, säger kommunalrådet.

”Krävs ett fullmäktigebeslut”

När det slutgiltiga beskedet om uthyrningen av hamnen kommer är inte klart, men beslutet väntas tas i februari efter nästa möte med regeringen i januari.

– Ska vi stoppa affären kan det krävas ett kommunfullmäktigebeslut men det beror på hur hamnen agerar, säger Per-Ola Mattsson.

Moderaterna: ”Känns som en delseger”

De enda som har varit emot Nord Stream 2 är Moderaterna som redan i oktober sa nej till att hyra ut hamnen till gasbolaget. Att kommunen nu vill skjuta på planerna tas emot väl av Magnus Gärdebring (M), gruppledare för moderaterna i Karlshamns kommun.

– Det känns som en delseger för vår del. Detta ligger varken i Europas eller Sveriges intresse och att investera tungt i infrastruktur i fossila bränslen känns jättekonstigt, säger Magnus Gärdebring (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet