Foto: Daniel Falck

Fler krabbor hittade i skärgården – kan ha fått fäste

Uppdaterad
Publicerad

Krabbor har hittats i Blekinge skärgård. I sommar har sportfiskaren Jens Hedlund tillsammans med barnen fångat ett tjugotal krabbor i havet kring Hästö badplats i Karlskrona. Mycket tyder på att krabban, som är en invasiv art, fått fäste och börjat föröka sig.

– I dagsläget så ser det tyvärr ut så. Den första krabban hittades förra året. Det var en vuxen individ och var den första vuxna krabban vi hittat i Sverige. I år har samma person hittat krabbor av samma art, fast många fler, säger Martin Stålhammar, marinbiolog på länsstyrelsen i Blekinge.

Martin Stålhammar, marinbiolog på länsstyrelsen i Blekinge. Foto: Daniel Falck

Det var på en fiskeutflykt som Jens Hedlund fick syn på något som han aldrig tidigare sett i Blekinge. 

– Vi metade här förra året när jag fick syn på en krabba, och eftersom de inte hör hemma här så tog jag med den hem och anmälde mitt fynd. Sen blev jag kontaktad av en professor i Lysekil som gärna ville titta på fler krabbor om vi hittade några.

Fångade krabborna med händerna

Krabban visade sig vara av arten vitfingrad brackvattenskrabba (Rhithropanopeus harrisii) med ursprung i Nordamerika. Den finns sedan tidigare längs Östersjöns östkust, bland annat i Polen och Estland.

Vid en badutflykt i Karlskrona för några veckor sedan hittade Jens Hedlund och hans familj ytterligare en krabba. De bestämde sig för att leta efter fler och efter en intensiv jakt hade de plötsligt samlat ihop 14 krabbor.

– Vi gick runt i vattnet och fångade dem med händerna, säger Tristan Prising, 8 år.

Jens Hedlund och hans familj som hittade krabborna. Foto: Daniel Falck

Kan ha kommit med barlastvatten

Krabbjakt är nu ett återkommande nöje för familjen och storasyster Elina Eriksson, 10 år, är inte rädd att de ska nypas.

– Nej, det känns bara konstigt när man håller i dem, de har som nålar när de går, berättar hon. 

Det troligaste är att krabborna kommit till Blekinge med barlastvatten från större fartyg och det verkar som att de nu etablerat sig.

– Det finns farhågor att den både kan slå ut och konkurrera om utrymme och mat med inhemska arter, men även att de kan påverka snäckor och musselbeståndet negativt, säger Martin Stålhammar. 

Krabborna som hittats i Karlskrona ska nu skickas till Lovéncentret i Fiskebäckskil för vidare bedömning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlskrona

Mer i ämnet