Foto: SVT

Getter saknade mat och rymde från kritiserade djurägare

Uppdaterad
Publicerad

De kritiserade ägarna av det numera nedlagda tropikariet Blekinge Exotiska Värld får återigen kritik av länsstyrelsen gällande sin djurhållning.

Bland annat ska deras 102 getter ha saknat mat – och rymt från gården i Tingsryd.

SVT Nyheter Blekinge har tidigare granskat Blekinge Exotiska Värld i Karlshamn. Vid granskningen framkom bland annat att ägarna brutit mot flera djurregler, samt mot djurskydds- och artskyddslagen. Och sommaren 2020 drog länsstyrelsen in deras tillstånd att visa djur.

Nu har länsstyrelsen återigen synpunkter på de två männens djurhållning, gällande den gård de äger i Tingsryd. Något som Smålandsposten var först med att rapportera om.

SVT granskar Blekinge Exotiska Värld

Ett trettiotal getter rymde

När länsstyrelsen i april besökte gården hade ägarna precis omhändertagit 102 getter, som bedömdes vara välmående.

Vid ett besök två månader senare var djuren istället i dåligt skick. Bland annat ska de ha blivit magra och saknade tillgång till grovfoder. Länsstyrelsen ska också ha fått in en anmälan från allmänheten gällande att drygt 30 av getterna hade rymt till gårdens grannar.

Enligt tidningen förelägger länsstyrelsen nu en av männen att omedelbart se till att djuren har grovfoder och att det finns tillräckligt med utfodringsplatser. Mannen ska också komma in med uppgifter om antalet getter som finns på adressen och var övriga getter hålls.

Ägaren om kritiken

Till SVT säger den ena av ägarna att man håller med om länsstyrelsens kritik, men att det inte stämmer att djuren saknade mat. Att de magrade beror istället på att ett nytt foder börjat användas.

– Det handlade endast om äldre individer bland djuren, och vi har bytt foder igen. Djuren har dessutom hela tiden fri tillgång till hö. Det har inte länsstyrelsen kunnat se när de körde förbi vår gård, säger han.

Att getterna rymt förklarar han med att vilda djur rivit ner elstängsel och nät, vilket möjliggjort getternas flykt till ett närliggande område.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Blekinge Exotiska Värld

Mer i ämnet