Tiffany Bovin, tillförordnad kultur- och fritidschef, välkomnar SVTs granskning av kulturbidrag som betalats ut till Panncentralen Foto: SVT

Kulturchefen om bidragsfusket: ”Ska kunna lita på föreningarna”

Uppdaterad
Publicerad

Att kulturpengarna används felaktigt påverkar hela kulturförvaltningens förtroende negativt.

Det menar tillförordnade förvaltningschefen Tiffany Bovin.

– Vi ska kunna lita på föreningarna och de ska kunna lita på oss, säger hon.

SVT Nyheter Blekinge har i flera reportage visat på brister i hanteringen av kommunens kulturbidrag gentemot Folketshus-föreningen på Panncentralen. I ett projekt på Skönstavik utlovades kvällsaktiviteter för ungdomar, bland annat fiske, att lära dem sjövett och fotbollsturnering. Men aktiviteterna blev aldrig av.

Dessutom har föreningen sökt och använt kommunens bidragspengar till utgifter som strider mot kommunens bidragsnormer – något som kulturförvaltningen aldrig granskade.

Granskningen av Panncentralen

– Det är bra att det kommer fram när det inte fungerar. Det är alltid viktigt att se vad vi kan göra bättre eller behöver rätta till, säger Tiffany Bovin.

Nya regler på gång

Nu inväntar kulturförvaltningen resultatet av den omfattande externa granskningen som ska gå igenom samtliga bidrag som Panncentralen har fått från kommunen sedan 2016 för att sedan vidta åtgärder.

Samtidigt arbetar fövaltningen med att uppdatera bidragsnormerna, något som skulle ha klubbats igenom 2020 – men som försenats på grund pandemin.

– I efterhand kan jag tänka att det är bra att vi inte klubbade dem än, för det kan finnas saker som vi behöver lägga till, säger Tiffany Bovin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet