Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mattias Schultz är kyrkogårdschef. Foto: SVT

Kyrkans dåliga ekonomi stoppar kyrkogårdens planer

Publicerad

Karlskrona Aspö-pastorats mycket ansträngda ekonomi påverkar inte bara församlingens anställda och verksamhet. Kyrkogårdsenheten tvingas nu stoppa flera planer, bland annat ett miljöprojekt på Blekinges enda krematorium.

I flera reportage har SVT Nyheter Blekinge rapporterat om den ekonomiska krisen inom pastoratet Karlskrona-Aspö, där flera uppsägningar bland anställda väntar. Men den dåliga ekonomin drabbar även kyrkogårds- och begravningsverksamheten.

Eftersom kyrkogårdsenhetens verksamhet finansieras av begravningsavgiften, vilken alla som är folkbokförda i Sverige betalar, klarar de sitt dagliga uppdrag, trots pastoratets i övrigt krisande ekonomi.

Men när kyrkogården ska göra investeringar måste de gå via pastoratet, och har därför fått stoppa flera planer.

– Vi har tvingats dra i bromsen för de planerade projekten. Det finns en stor osäkerhet kring ekonomin och tills vidare har vi satt stopp för nya investeringar, säger vikarierande kyrkoherden Eva-Karin Lindgren.

Värmeåtervinning på krematorium

Bland annat har enheten sedan fyra år tillbaka planerat ett värmeåtervinningsprojekt på krematoriet i Augerum, där värme från kremationerna ska tas omhand och värma upp lokalerna.

– Det är en investering som man kan se en tydlig payoff på. Det är också ett led i att vara ett hållbart pastorat där vi tar vara på våra resurser, säger Mattias Schultz, kyrkogårdschef.

Pastoratet har lagt cirka 100 000 kronor på projektering men om inte projektet påbörjas inom kort kommer tillstånden gå ut, och processen måste göras om.

– De kostnader som är nedlagda är spilld mjölk, alltså pengar vi inte kan få tillbaka tyvärr, säger Mattias Schultz.

Se mer i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar – krisen i kyrkan

Mer i ämnet