Henrik Lindén, kyrkoherde i Karlshamn- Trensums pastorat. Foto: SVT

Kyrkoherde: ”Ska inte äta upp medlemmarnas pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Representationen i Karlskrona är jämförelse med andra pastorat vidlyftig. I Karlshamn använder kyrkoherden Henrik Lindén kortet sparsamt.

– Vi ska inte äta upp medlemmarnas pengar, säger han.

Trots att den tidigare kyrkoherden Pamela Garpefors och den den tidigare kanslichefen Per Gustafsson har varit två av stiftets högst avlönade chefer har paret använt sina företagskort långt över vad som är brukligt i andra jämförbara pastorat.

I Karlshamn-Trensums pastorat säger kyrkoherde Henrik Lindén att det vore otänkbart att använda representationskortet frekvent.

Krisen i Karlskronakyrkan

– Jag skulle uppskatta att jag representerar för mellan 4000 och 5000 kronor om året. Det handlar då bland annat om att jag brukar bjuda nyanställda på en enklare lunch. Vi ska inte äta upp medlemmarnas pengar och vi har till exempel dragit ner på inköp av torrvaror och annat som vi tidigare lagrat, säger han.

”Gåva från medlemmarna”

Kyrkoherde Louise Nyman i Kristianstad har samma inställning.

– Vad jag representerar för på ett år? Ja du, det handlar om några tusenlappar. Kanske 3000 kronor. Det går att ordna enkla måltider som ändå blir trevliga, säger hon, och understryker att hon medvetet är restriktiv med kortanvändandet.

– Jag ser det så här: varje krona som går till kyrkan är en gåva från medlemmarna och därför måste vi också använda pengarna med förnuft och så att det alltid gagnar verksamheten.

Gunnel Alvhäll är kyrkoherde i Ronneby. Foto: SVT

Gunnel Alvhäll i Ronneby pastorat delar kollegornas inställning och representerar själv för ”några få tusenlappar” om året.

I fjol hamnade den totala representationskostnaden på 3 024 kronor.

– Vi har ett ansvar för medlemmarnas pengar och om jag äter lunch med mina kollegor så betalar var och en för sig. Jag är ölänning och därmed sparsam, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet