Karlskronas tidigare kyrkoherde Pamela Garpefors. Foto: Anna Börje

Tidigare kyrkoherden: ”Billigare än att anställa en husmor”

Uppdaterad
Publicerad

Att bjuda på mat är billigare än att anställa en husmor eller en församlingsvärdinna.

Det skriver den tidigare kyrkoherden Pamela Garpefors som svar på de representationskostnader SVT granskat.

Pamela Garpefors, som svarat för huvuddelen av de kortköp som gjorts i kyrkan under den aktuella perioden, har nu lämnat sin tjänst vid Karlskrona-Aspö pastorat.

I stället arbetar hon för Svenska kyrkan i Berlin.

Krisen i Karlskronakyrkan

137 mattillfällen

I ett mail till SVT ger hon sin förklaring till varför korten använts till luncher och fika vid 137 tillfällen under drygt två år:

”I samband med kontraktsträffar av olika slag /.../ har fika och/eller lunch ingått. Att bekosta dagens lunch eller göra inköp av fikabröd har varit mindre kostsamt än att anställa husmor/församlingsvärdinna. Som kyrkoherde och kontraktsprost har jag även externa möten där jag förväntas använda mitt kort till medarbetares resor, när deltagarna äter lunch etcetera.”

Om resorna till Stockholm skriver hon:

”Fredrikskyrkans inventariegrupp ville effektivisera samordningen av möten. Så få möten som möjligt med många närvarande samtidigt. I de flesta av fallen träffades vi i Karlskrona, men vid några tillfällen i Stockholm, bl a i Åke Axelssons atelje/verkstad för att avgöra vilken stolsmodell, av flera olika modeller, som skulle processas vidare.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet