Lättnad i Ronneby efter domen

Uppdaterad
Publicerad

Idag dömdes fem av de sex män som varit inblandade i den så kallade skolinbrottsligan. Snäckebacksskolan i Ronneby är en av de skolor som drabbats och nu känner man lättnad i kommunen.

– Jag tycker det är viktigt att man har tagit dem och att man har kunnat bevisa att de gjorde inbrotten, säger Ingela Berg, skolområdeschef i Ronneby.

Det var i april som högstadieskolan i centrala Ronneby utsattes för inbrottet. Flera datorer stals något som fick stor påverkan hos eleverna. Datorstölderna drabbade i flera fall de mest utsatta eleverna och på just Snäckebacksskolan i Ronneby kan elever med särskilda behov inte följa med i undervisningen utan tekniska hjälpmedel.

Skolinbrott i Sydsverige

– Direkt efter var det många elever som upplevde en stor besvikelse eftersom det hindrade deras arbete och det fanns en stor ilska även bland personalen, säger Ingela Berg.

Lyckades säkra bevis

Att fem av de sex gärningsmännen nu får fängelsestraff har inbringat lättnad hos kommunen.

– Vi lyckades tillsammans med polisen säkra bevis och det är viktigt att de får sitt straff. Det visar att såhär gör man inte ostraffat, säger Ingela Berg.

SVT Nyheter Blekinge har tidigare berättat om skolor i länet som drabbades av inbrott under våren och bland annat utsattes tre skolor i länet av ligan under samma natt i slutet av april.

Har sett över säkerheten

Efter skolinbrotten har Ronneby kommun även sett över sina rutiner och gjort säkerhetsåtgärder. Bland annat har låssystemet gåtts igenom, lås har bytts ut och det finns säkerhetsvagnar där datorer och surfplattor kan låsas in.

– På de skolor där det inte finns uppmanar jag även att man tar hem sin surfplatta ellrer dator, säger Ingela Berg.

I Blekinge län utsattes även Karlshamn, Karlskrona Olofström kommun för inbrott. Flera kommuner får nu skadestånd av de åtalade och Ronneby kommun får drygt 119 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolinbrott i Sydsverige

Mer i ämnet