Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kith Mårtensson (M), gruppledare, i klippet ovan. Foto: TT/SVT

M-toppen i Sölvesborg: Har hamnat i SD:s skugga

Publicerad

Sverigedemokraterna gick fram med sex mandat och blev de stora vinnarna i Sölvesborgs kommun i årets val. Samtidigt tappade partiets samarbetspartner Moderaterna ett mandat – något som gruppledaren Kith Mårtensson (M) menar beror på att partiet hamnat i SD:s skugga. 

Efter att Socialdemokraterna haft makten i Sölvesborg i över 30 år tog Samstyret – bestående av SD, M, Kristdemokraterna och det lokala SoL-partiet – över makten för fyra år sedan.

Kommunen har sedan dess kommit att kallas för ”SD:s skyltfönster” – med kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) som frontfigur. Något som slagit negativt mot Moderaterna, enligt Kith Mårtensson.

Valet 2022 Blekinge

– Vi har haft stort inflytande över politiken, men det har hamnat i skymundan bakom SD. Vi måste blir bättre på att bli synliga, och det ansvaret ligger till stor del på oss, säger hon.

Vill se fortsatt Samstyre

Trots lärdomarna från den gångna mandatperioden vill Kith Mårtensson se ett fortsatt samarbete med Samstyret.

– Samarbetet har fungerat bra. Vi inväntar en förhandling med SD för ett fortsatt Samstyre, om de är intresserade av det. Men vi har inte stängt några dörrar över huvudtaget, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet