Lantbrukaren Henrik Thörn håller till i Johannishus utanför Ronneby där vildsvinen påverkar hans verksamhet. Foto: Privat och SVT

Han tvingas anpassa odlingarna efter vildsvinen

Publicerad

Nästan hälften av landets lantbrukare drabbades under fjolåret av vildsvinsskador och Blekinge är ett av de mer utsatta områdena. Henrik Thörn i Johannishus är en lantbrukare som måste anpassa sin verksamhet efter djuren.

Antalet vildsvin har ökat stort sedan 90-talet och djurens framfart påverkar landets lantbrukare när deras bökande i naturen kan ställa till med skador. En undersökning av Landshypotek Bank visar att 44 procent av lantbrukarna under fjolåret drabbats av ekonomiska skador på grund av vildsvinen. Deras framfart innebär stora kostnader.

– Det är en stor kostnad och det är så mycket de gör. Det är både i spannmål och på våra gräsåkrar som de är mycket i, säger Henrik Thörn som har sin gård i Johannishus.

Ingen majsodling längre

Han har tidigare odlat majs men slutat med det och säger att han hela tiden måste tänka på vad som kan odlas samt på vilket ställe, till följd av vildsvinen. Det senaste året upplever han som relativt lugn kring vildsvinsskador men tidigare år har varit värre.

– Så avskjutningen kan alltid öka om antalet djur blir fler. Här i vårt område funkar det relativt bra med avskjutning men på andra platser är det nytt med vildsvin så där kan det vara problem att skjuta av tillräckligt många.

Flygbilder över skador som vildsvinen orsakat på Henrik Thörns lantbruk. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.