Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör inköpschef Joakim Kristensson bemöta kritiken om de felaktiga upphandlingarna. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Missade upphandlingar kostar Region Blekinge miljoner

Publicerad

Senaste åren har Region Blekinge gjort flera kritiserade upphandlingar som kostat mångmiljonbelopp.

– Det är ett problem som vi behöver nå ut till verksamheten med, säger Joakim Kristensson, strategisk inköpschef på Region Blekinge.

Under fredagen avslöjade SVT Nyheter att Region Blekinge är en av nio regioner som riskerar dryga böter och skadestånd efter att ha genomfört en direktupphandling av ett nytt journalsystem.

Men det är inte det enda exemplet på upphandlingar som gått fel.

Region Blekinge fick betala sju miljoner kronor i skadestånd till två olika fastighetsbolag efter turerna kring en ny lagerbyggnad i Nättraby för några år sedan.

Välbefinnandecoacher köptes in

Ett annat exempel var när Blekinge kompetenscentrum betalade ut sex miljoner kronor till ett amerikanskt utbildningsföretag för så kallade välbefinnandecoacher mellan 2016 och 2020. Affärerna upphandlades aldrig och inga avtal tecknades.

Drygt en miljon i böter blev det efter att regionen direktupphandlat tolktjänster för patienter under elva månader för 13,3 miljoner kronor under 2019.

Kort därpå riktade Konkurrensverket återigen kritik mot Region Blekinge efter otillåten direktupphandling av konsulttjänster vid bygget av nya sjukhusbyggnader i Karlskrona och menade att regionen ”uppvisar ett upprepat beteende vad gäller att genomföra otillåtna direktupphandlingar.”

”Försöker hjälpa i god tid”

Regionen arbetar nu internt för att undvika fler brott mot upphandlingslagen, berättar Joakim Kristensson.

– Vi försöker ha så god dialog som möjligt med verksamheterna så att vi kan hjälpa dem att upphandla i god tid, så att vi inte står utan avtal.

Hör mer om de kritiserade upphandlingarna i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.