Foto: TT

Missförhållande på boende i flera år – kommunen får bakläxa

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år har det varit missförhållanden på ett boende för äldre utan att det rapporterades in eller blev utrett. Nu får Sölvesborgs kommun bakläxa av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att inte ha gjort tillräckligt för att utreda vad bristerna beror på.

Enligt en lex Sarah-anmälan som kommunen själva gjort handlar det om brister i omsorgen under flera års tid. De boende har inte serverats eftermiddagskaffe alla dagar i veckan och kvällsmat har serverats strax efter 16-tiden på eftermiddagen.

Arbetet inför sänggående ska också ha pågått mellan klockan 17 och 19 utifrån arbetsrutiner snarare än den enskilda boendes behov och önskemål.

Sölvesborg

Flera år utan åtgärd

IVO bedömer att nämnden har vidtagit åtgärder och tagit reda på orsakerna bakom missförhållandena men har beslutat att fortsätta granskningen av boendet då flera delar i utredningen saknas.

Bland annat har nämnden inte redogjort för hur missförhållandet kunde pågå under flera års tid utan att det varken rapporterats, utretts eller åtgärdats. Dessutom menar IVO att de åtgärder som planeras, för att något liknande inte ska hända igen, inte görs tillräckligt snabbt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sölvesborg

Mer i ämnet